dijous, 31 de març del 2011

Les vagues al futbol espanyol en clau arlequinada

Portada de El Mundo Deportivo del dilluns 5 de març de 1979

Finalment no hi haurà vaga en el futbol professional aquest cap de setmana, però molt s'ha parlat del tema en els darrers dies. En cas de que s'hagués produit l'aturada hauria estat la cinquena vaga en el futbol espanyol: 1979, 1981, 1982 i 1984. Aquestes quatre van ser convocades per l'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE). En aquest article repassem cada una d'aquestes vagues i com va afectar al Centre d'Esports Sabadell.


4 de març de 1979: Es va convocar demanant la inclusió dels futbolistes en el Règim de la Seguretat Social. Es va veure afectada la jornada 25 en que el Sabadell s'havia d'enfrontar al Castilla al Santiago Bernabéu. De fet, aquest va ser el primer partit que es va suspendre ja que l'encontre estava programat per les 16:30h. del dissabte i era el que obria la jornada. Els futbolistes que estaven concentrats, tal com marcava el reglament, no es van vestir de curt i l'àrbitre, passat els quinze minuts de rigor, va donar per suspès el partit. Uns 2.000 aficionats es van acostar a l'estadi per propinar insults als jugadors per no haver jugat l'encontre.


Setembre de 1981: Els objectius de la vaga eren pagar els deutes amb els futbolistes i eliminar l'obligació d'alinear a jugadors Sub '20. Va afectar a dues jornades: la del 6 de setembre i el 13 del mateix mes. Finalment, la Lliga es va iniciar el 20 de setembre en que el Sabadell visitava La Condomina de Múrcia on va caure derrotat per 4-1. El gol arlequinat el marcaria Lino. La curiositat d'aquesta segona vaga va ser que el cap de setmana que s'havia de jugar la primera jornada si que es va sortejar la travessa de La Quiniela. Les boles van determinar que el Múrcia-Sabadell era una 'X'. Curiosament, no va sortir cap '2' en els catorze partits.


11 d'abril de 1982: La segona vaga convocada en la temporada 1981-1982 no va tenir tant d'èxit com la primera del mes de setembre i només va ser secundada per una minoria. Es va veure alterada la 32a jornada on el Sabadell va jugar davant el Levante i va perdre per 1-0. La plantilla arlequinada que es va desplaçar a València estava formada per 6 juvenils, 5 jugadors Amateurs i 5 futbolistes de la primera plantilla, entre ells un jove Robert Elvira.


Setembre de 1984: La darrera vaga convocada pels futbolistes a la història del futbol espanyol es reclamava el cobrament de deutes i la participació dels futbolistes per poder negociar els drets de televisió. El Sabadell, que acabava d'aconseguir l'històric ascens a Binèfar uns mesos enrera, va debutar contra el Castilla, però a la segona jornada en partit a Castàlia davant el Castellón es van haver de desplaçar els juvenils. Entre aquests, Jordi Besonias (actual directiu del Futbol Base), Nacho González (metge del club) i Joaquim Arroyos (fill de l'ex president Miquel Arroyos). El Sabadell va perdre per un contundent 4-0 davant uns juvenils 'orelluts' molt més experimentats. La tercera jornada, prevista pel 16 de setembre, no es va disputar degut a la prohibició per part de la Federació d'alinear juvenils.