dijous, 14 de maig del 2009

Les eliminatòries d’ascens: Cultural y Deportiva Leonesa


2n. classificat del Grup I amb 70 punts

20 victòries – 10 empats – 8 derrotes – 45 gols a favor – 23 gols en contra

Equip fundat l’any 1923 i que enguany ha acabat com a 2n. classificat del Grup I de la Segona Divisió B. L’equip de Lleó, un dels històrics de la categoria i que també ha jugat una temporada a la 1a. Divisió serà el primer rival en aquestes apassionants eliminatòries d’ascens. L’anada serà a la Nova Creu Alta el diumenge 17 de maig a partir de les 18:00 hores, mentre que la tornada es jugarà al modern estadi Reyno de León el diumenge 24.

Conjunt entrenat per l’ex-jugador de 1a. Divisió, Àlvaro Cervera. Ara a les banquetes està davant un dels seus reptes més importants. La base de l’èxit, sens dubte és la fortalesa defensiva que durant tota la temporada ha mantingut l’equip lleonès. Amb només 23 gols encaixats en 38 partits, la Cultural Leonesa és el segon equip menys golejat de tota la divisió de bronze del futbol espanyol. Només el Real Jaén amb 21, n’ha encaixat menys. Sens dubte que la contundència de centrals i laterals serà tota una complicació per als nostres atacants. A més a la porteria hi juga tota una garantia d’èxit. El porter malagueny José Miguel Bermúdez però amb passat al grup català de 2a. B on va jugar al filial del Barcelona, Mataró o Figueres ha quallat un magnífic any. En pilotes altes no acostuma a fallar, però té més problemes en xuts rasos. El centre del camp acostuma a ser més defensiu que no pas ofensiu i sempre s’espera el contraatac per sorprendre al rival, encara més jugant lluny del seu estadi. Per això al mercat d’hivern es va buscar un home amb qualitat i més desequilibrant. Va arribar procedent del Girona Héctor Simón. També va arribar de l’Albacete un altre centrecampista, cas de Pablo García.
En zona d’atac el jugador més a tenir en compte, sens dubte, és el portuguès Marco Paixao, autor aquest any de 13 gols i que va jugar al filial de l’Oporto farà uns anys. A Espanya va arribar per actuar al Guijuelo i la temporada passada al Logronyès va acabar amb 9 dianes. També molt important ha sigut l’aportació anotadora d’Iván Mateo, que s'encarrega dels llançaments de penal i normalment els tira a la dreta del porter, amb 8 gols i segurament l’home més determinant tot i no trepitjar de forma constant l’àrea rival.

També cal destacar de la Cultural la seva trajectòria a la lliga on fora de casa només en 1 ocasió va acabar amb més de 2 gols encaixats. Va ser en la derrota davant el filial del Bilbao per 3 a 1. I és que en fins a 10 ocasions va deixar la seva porteria sense encaixar gols. Però també cal destacar els 9 partits lluny del Reyno de León on no va ser capaç de marcar. El joc defensiu jugant fora és la seva principal arma. No encaixar gols a la Nova Creu Alta en el partit d’anada serà el seu principal objectiu intentant sortir a la contra i fer mal en jugades a pilota aturada. Des de mitjans de febrer no perd un partit lluny de Lleó, llavors va caure per 2 a 1 davant el Racing de Ferrol. També és veritat però que durant l’any només han pogut vèncer 5 partits jugant com a visitants.

A casa es mostren també com un equip molt seriós, i la major golejada va arribar a la jornada 16 on van guanyar per 6 a 1 al Racing B. La derrota més clara va ser davant el Celta B a la jornada 32 i van perdre per 0 a 3. I és que en tota la temporada al Reyno de León, a més del filial del Celta, només hi ha vençut el Real Unión de Irún i han pogut treure un empat Racing de Ferrol i l’última jornada amb tot decidit el Bilbao B. La resta, un total de 15 victòries. A més en 14 jornades han acabat sense encaixar gols.

Uns números jugant com a locals que són impressionants, però on segurament també els nostres jugadors tindran més espais on buscar porta contrària. A casa seria vital no encaixar gols i per suposat tenim opcions de passar ronda davant, també, d’un gran equip de futbol. Controlar el joc d’Iván Mateo al centre del camp i de Marco Paixao més amunt serà clau per acabar assolint el primer pas. En quan al nostre atac ha de ser intel·ligent i no buscar el joc directe davant un equip que es tanca molt bé i té un porter de gran envergadura que guanyarà tot el joc aeri.

Som-hi Sabadell!!!