dimecres, 31 de gener del 2007

Xat amb Ramon Moya


XAT AMB RAMON MOYA, ENTRENADOR DEL CENTRE D'ESPORTS SABADELL, F.C.

Benvolgudes i benvolguts arlekinats, sigueu molt benvingudes i benvinguts al primer xat de la temporada 2006/07!!! El nostre entrevistat avui és el míster, en RAMON MOYA. Moltes gràcies a tothom per participar!!!


Navarro: En quina posició creus que quedarem al final de temporada?

RAMON MOYA: En primer lloc.

Manelinho: Quin adjectiu és el primer que li ve al cap per definir l’afició @rlekinada?

RAMON MOYA: L’afició arlequinada és una afició de 1a. Divisió; el més important, és que ha mantingut l’esperança des de que vam baixar.

adrySBD: Què li diu un entrenador als seus jugadors al descans després d'una primera part dolenta com la del partit de Reus?

RAMON MOYA: Bé, falta de concentració en algunes situacions d’estratègia o situacions que vam tenir errors i a partir d’aquí una sèrie de condiments que són importants per un entrenador en aquell moment, en els jugadors perquè se’ls pugui fer augmentar, psicològicament, la capacitat de treball.

Jos-: Com veu el moment actual que està passant l’equip?

RAMON MOYA: Bo, el moment actual de l’equip és bo; és un equip que s’ha fet tot nou i està claríssim que bé, hauríem volgut que alguns jugadors haguessin donat el 100%, no?, bé hi ha hagut alguna venjança, alguna part que no ha funcionat bé a l’equip i que intentarem solucionar-ho de cara a la segona volta.

Navarro: Quin porter t'agrada més?

RAMON MOYA: Els dos porters són diferents; un va estar jugant al principi, es va lesionar; i el xaval que és sub-23 ha sabut agafar la veterania de la porteria i penso que quan una cosa funciona no s’ha de canviar.

adrySBD: Segons tinc entès, Ramon Moya va passar com a entrenador per categories inferiors del Barça. Per què vas marxar del Barça? No hi veies futur? Preferies entrenar primers equips en comptes de filials? No estaves d'acord amb algun aspecte del club? ...

RAMON MOYA: No, vaig estar fins al Barcelona Atlhètic, vaig estar-hi 8 anys, i després potser em vaig equivocar en voler canviar d’aires (vaig marxar a Màlaga), potser em vaig equivocar i hauria d’haver seguit, i tenir una mica més de paciència, però a vegades quan un és jove, no és prou intel·ligent i em va faltar aquesta mica d’intel·ligència en aquell moment.

Jos-: Hola Moya! M'agradaria saber, abans de que firmessis pel Sabadell, quina era la idea o les impressions que tenies del Sabadell com a club i afició?

RAMON MOYA: Com a club i com a afició per mi sempre ha sigut de categoria superior, el que passa que és una categoria, segona B, que en aquests moments era idònia per una entitat que passa per alts i baixos de falta d’organització, de continuïtat de presidents i entrenadors, i sempre és difícil per un entrenador entrar en una entitat d’aquestes; però a nivell socis i d’entitat és un dels millors clubs de Catalunya.

Playlife: Quin és el teu millor moment o record esportiu?

RAMON MOYA: Bueno, al pujar al primer equip de l’Espanyol, que vaig estar 10 partits a Primera Divisió; i després la quantitat de lligues, he jugat tres lliguetes de play-off amb l’Espanyol B, una amb ascens a Segona B; també un ascens de Tercera a Segona B amb l’Hospitalet... sempre són importants aquestes fites, perquè sempre aconsegueixes la meta que està proposada, com és el pujar el Sabadell aquest any.

JTorres: Vostè viu els partits molt intensament, creu que aquest fet pot transmetre empenta als jugadors o algun, per contra, s’hi pot posar nerviós?

RAMON MOYA: No bé, jo crec que m’estic fent gran… Abans em prenia molt més seriosament aquestes situacions, ara ho veig més fredament; però ara aprofito els moments més intensos que pot necessitar l’equip per estar damunt de la situació.

adrySBD: Què n'opines de l'espectacle extraesportiu que es va muntar arran de la negació de l'Athletic a jugar a herba artificial l'any passat a L'Hospitalet?

RAMON MOYA: Penso que no s’havien d’haver donat tantes voltes i jugar a on marcava la Llei; la Llei marcava que no es podia jugar amb herba artificial i ens va tocar un equip va dir que no i el més fàcil és que haguéssim vingut aquí a Sabadell o s’hagués jugat al camp del Barcelona Athlètic... Quan hi ha una Llei, s’ha de complir.

Manelinho: Va arribar a ser entrenador de Primera Divisió, amb l’Espanyol. Quins records en té de l’autodenominada ‘lliga de les estrelles’?

RAMON MOYA: És diferent, la gent a Primera Divisió, penso que té un autocontrol i una disciplina professional molt important i a part és un ritme molt alt; el joc del futbol a aquesta categoria és molt alt; a baix, hi ha gent que és semi-professional, la mentalitat que els has de donar perquè siguin més professionals, trencar una mica la dinàmica aquesta que a vegades es treballa com a Sabadell a nivell de pujar de categoria en pla professional i als jugadors a vegades els falta aquesta miqueta que l’entrenador els ha de donar.

adrySBD: Hi haurà fitxatges al mercat d'hivern? Quina és la línia (porteria, defensa, mig del camp o davantera) que més coixa, per així dir-ho, ha quedat aquest any?

RAMON MOYA: Bé, mirarem el mercat, es poden fer dos o tres coses perquè l’equip té 2 o 3 fitxes; i a partir d’aquí anirem mirant, aquest mes, que s’obre de Segona B o de Tercera que ens pugui interessar.

PIPO: Ramon, per que acostuma a canviar al Montero en las segones parts independentment del resultat que hi hagi en el marcador? crec que n'han perdent es un jugador que fa falta.

RAMON MOYA: Penso que últimament, porto partits, no canviant-lo; l’acostumo a canviar quan anem guanyant o quan està molt cansat; perquè és un jugador molt rentable per l’equip.

adrySBD: El fet de la suspensió del xat i el conseqüent retràs d'1 setmana t'ha "beneficiat" en el tipus de preguntes. De cara al aficionat, les preguntes que surten després del 1-0 de Reus i les que surten després d'un 3-0 al Blanes són molt diferents. Com canvia el món del futbol en una setmana, no creus?

RAMON MOYA: Sí, el que sí que demanaria és que les penyes, que sou penyes bastant tranquil·les, que animeu molt a l’equip i que hi esteu durant tot l’any; el que està clar és que no podem entrar en una ansietat de resultats, perquè queda una segona volta i el que té tranquil·litat i sobretot, segueix unes pautes, també és important, i que si l’equip fa algun reforç també l’encertem i acabar de fer la feina ben feta a la Segona volta.

Sabidell: Antes de nada: buenas tardes. Explicame cosas sobre tu segundo entrenador, Sergio Dorado, ¿como es, cuanto tiempo llevais juntos y como es vuestra relación? Tengo escuchado que haceis muy buena pareja ¿Porque? un saludo y muchas gracias - FORÇA SABADELL!!!!!!!!!

RAMON MOYA: El vaig conèixer l’any passat a l’Hospitalet, tinc una dinàmica bona amb ell, i llavors a partir d’aquí hi ha una sèrie de qüestions, és un preparador físic que m’ha donat molt com a persona, és jove i ha de donar molt al futbol.

adrySBD: Si bé s'ha jugat contra Gavà, Mataró i Santboià, rivals de la zona alta, el partit més important fins ara, al menys pel que fa a càrrega significativa pel que representa el rival (clar aspirant a l'ascens), és el del dia del Reus, i es va caure jugant no gaire bé. Una altra "final" podria ésser dissabte que ve a Girona. Es poden treure conclusions de cara a possibles enfrontaments de cara o creu al play-off amb equips de nivell en aquest tipus de partits?

RAMON MOYA: No, jo en aquestes situacions no trec moltes conclusions; penso que les conclusions les trec a final de temporada: són 38 partits, estar entre els 4 primers, i després sobretot, les eliminatòries són diferents a la Lliga.

Erik_Arlekinats: Tot i que l’equip filial hagi ‘ressuscitat’ aquesta temporada i que hi hagi un canvi abismal entre la categoria del primer equip i aquest ‘B’, s’estan aprofitant varis jugadors d’aquest segon equip per partits del primer. Creu que podem esperar treure fruits en un plaç curt de temps?

RAMON MOYA: Bé, el futbol base ha passat, crec jo per problemes, i en aquest moment s’estava organitzant; penso que han d’estar els equips inferiors en categories màximes per donar molta més intensitat als jugadors que juguen en aquestes categories i bé si hi ha algun jugador, amb el ritme del primer equip, doncs aprofitar-los.

adrySBD: Quina opinió tens de la gent del filial (Verduzcos, Canos, Brullets, Rocamoras i companyia)?

RAMON MOYA: Bé, crec que s’està posant una pedra i aquests jugadors són la primera pedra i si realment aquests nois aprofiten el pas que de vegades és entrenar a dalt i jugar a baix i poden aprofitar una oportunitat, doncs s’hi ha de tenir un marge de confiança amb la gent del filial.

adrySBD: Que n'opines de la Copa Federació? Jugar per guanyar-la, jugar per deixar minuts als no habituals i al planter? Jugar perquè s'ha de jugar? Al menys, en aquesta eliminatòria podrem veure de bona mà un possible rival als play-offs...

RAMON MOYA: De la Copa Federació en tinc una idea molt clara: que jugui la gent que no està jugant i si es treu el resultat amb la gent que no juga habitualment i amb algun del filial, doncs endavant.

Raul_sbd5: Quins son els “seus” candidats a Play-off i quins baixaran?

RAMON MOYA: Penso que els 5 de dalt són els que tenen més o menys opcions, jo crec que serà el Sabadell i tres més i està claríssim que baixar és complicat, en aquests moments hi ha sis o set equips que poden baixar; no ho sé, és molt difícil... encara queda una segona volta.

Manelinho: Es va emportar un bon grapat de jugadors de L’Hospitalet. Queda clar que vostè està content amb el seu rendiment i els jugadors que vostè compti amb ells. Estem aprofitant aquesta ‘columna vertebral’ per mantenir el nivell i la segona volta donar el cop de gràcia?

RAMON MOYA: Bé, jo saps el que passa, que quan canvies tanta, tanta gent de cop, és molt important tenir un grup de gent que puguin tenir una idea clara del que l’entrenador vol, no?; moltes vegades, hi ha jugadors que els costa adaptar-se a certs sistemes i el millor que he tingut a l’equip és que potser hi ha hagut una sèrie d’homes que aquest sistema ja el coneixen i llavors la gent nova que ha anat arribant, doncs a alguns els costa més, perquè els costa més el sistema i d’altres ja hi han entrat ràpid perquè hi ha hagut una bona adaptació.

Playlife: Estàs satisfet amb el rendiment de l’equip? En que creus que es pot millorar?

RAMON MOYA: Sí, jo crec que es pot millorar de menys a més, que és el que fa l’equip i en aquests moments penso que s’està treballant bastant bé.

u18: Mires sovint l'Arlequinat? El vas veure ahir? Què opines de les crítiques que opinen que et defensiu?

RAMON MOYA: Alguna vegada quan el donen, si me’l miro, sí. És un bon concepte de coses boniques de la penya i que la gent penso que ho viu, viu el que és el futbol i això és molt bonic.

Khiton: Hola Ramon, benvingut a la parròquia arlequinada. M'agradaria que ens expliquessis com va ser aquell episodi del petó al línier, i saber si això es podria repetir aquí a la Nova Creu Alta si pugem de categoria.

RAMON MOYA: Bé, era un línier que ens estava pitant molts fores de joc i el que està claríssim és que hi va haver una jugada en el temps de descompte i vam fer el gol al temps de descompte i el línier va passar per davant meu i bé... li vaig donar un peto... Són anècdotes del futbol...

Ferni22: Considera que de moment l'equip a complert amb les seves expectatives?

RAMON MOYA: Sí, jo penso que si arribem a la primera volta a fer 38 punts i més o menys es el que tenim és la mitjana de punts que es pot tenir.

Ferni22: Esperava trobar un nivell tan fort en els 7-8 aspirants a l'ascens de categoria?

RAMON MOYA: Bé, a la primera volta els equips sempre van forts, ara hi ha una segona volta molt dura; penso que durant aquest temps es noten els equips que van de menys a més o de més a menys.

Cudi: Bona tarda míster. Tots sabem que t'agrada veure i seguir el futbol base i sempre que pots, et deixes veure per Olímpia i aquests camps. Dins del futbol base també hi entra el femení i com imagino que sabrà, el CES té una secció femenina. Què en pensa del FutFem en general? El segueix mínimament? Què en pensa que el CES tingui també futbol femení? S'atrevirà a venir a veure'ns algun partit? Gràcies

RAMON MOYA: Bé, veuràs, aquest és el meu primer any i ara intento adaptar-me a les coses del primer equip i amb algunes cosetes del que és l’amateur i del futbol base sempre vaig donant l’opinió o tinc una bona relació amb els tècnics; el que sí, és que sóc una persona molt col·laboradora i m’agradaria tenir més temps per poder veure partits i per poder estar una mica més amb el futbol base, el que passa és que tinc bastant feina amb el primer equip i ja tinc bastants maldecaps.

Cudi: Ens podries qualificar amb un adjectiu cada una de les categories del futbol espanyol per les quals has passat com a entrenador?

RAMON MOYA: Primera Divisió => Nivell tècnic i nivell d’intel·ligència molt alt.
Segona Divisió A i B => Més jugadors físics.
Tercera Divisió => Nivell especulatiu, xavals joves que es poden adaptar a categories superiors i gent veterana que treballa i juga.

Didutxo: Buenas mister! Ke piensas de la sequia goleadora de los delanteros??

RAMON MOYA: Bé, penso que són èpoques que els jugadors han de tenir; que els defenses, els mitjos, i homes que realment arriben a dalt i no són homes puntes també facin gols. Un equip de futbol no pot garantir que tingui un davanter centre que faci 20 gols en una temporada, si no que has de tenir un equip que en global, faci 20 gols.

Didutxo: Donde cree ke tiene opciones este equipo de acabar en la liga?

RAMON MOYA: Bé, penso que el primer o segon lloc, és pel lloc que estarà lluitant el Sabadell fins al final.

Didutxo: Que penses de la ciutat de Sabadell? I de kom respon akesta població respecte a l'ekip?

RAMON MOYA: És una ciutat, ciutat; és un poble que ha anat de poble a ciutat. Com a club, últimament, es viu més humilment, es veu que està a Tercera Divisió; es pot viure dels records i de la història, però també s’ha de viure de la humilitat de l’equip per estar en la categoria que està.

Dvdces: quin paper creus que faria aquesta mateixa plantilla si estigues a 2ªb?

RAMON MOYA: Amb reforços i amb una sèrie de canvis de mentalitat; sabent que s’ha de forçar molt més el tema de concentració i de 90 minuts i de gent que potser, amb un any a Tercera, com es aquest any i després a Segona B, jo penso que faria un paper destacat a la taula.

Ferni22: Creu que amb aquesta mateixa plantilla podem aconseguir els objectius? o be és insuficient i s'hauria de fer alguna incorporació en alguna de les seves línies??

RAMON MOYA: Sempre és important saber que hi ha algun lloc que ha quedat coix i és bo poder fer algun fitxatge, per veure què pot passar durant la segona volta que és llarga.

Mendo: Kin es el jugador k ta sorprès mes??

RAMON MOYA: El que m’ha sorprès una mica és Montero; perquè ve de jugar d’equips molt poc professionals i està clar que s’ha adaptat bastant a la mentalitat del Sabadell i penso que amb els seus 28 anys pot aprofitar encara el futbol.


AGRAÏMENTS: La penya @rlekinats.com volem donar les gràcies als amics de Ràdio Sabadell, Diari de Sabadell, www.cesabadell.org i www.sabadelldeportiva.tk per l’ajuda que ens han donat, ens donen i esperem que ens continuïn donant, tant pel que fa a la difusió que fan d’aquests xats.